Geld voor de toekomst
Enkele mogelijke brabantse guldenlijnen

Als het klimaat- broeikaseffect- probleem, u wat te veel wordt:

 • Accepteer windmolens bij u in de buurt.
 • Blijf groene stroom gebruiken

 • Laat mij dit verhaal komen vertellen .....

   

  Geld is heel belangrijk en helaas zijn windenergieprojecten niet rendabel, volgens de economische regels van vandaag.
  Echter, omdat we de processen van klimaatverandering nog onvoldoende begrijpen, en het niet is uitgesloten dat er plotseling onomkeerbare veranderingen optreden, moeten we uit voorzorg nu al beginnen met het
  CO2 arm maken van onze energie-infrastructuur.
  Door er toch in te willen investeren.

  De aanleg van snelwegen, de afsluitdijk, de betuwelijn en HSL, riolering was ook niet rendabel. Er is bijna geen infrastructuur die wel rendabel is aan te leggen. Daarom doen we dat samen, geregisseerd door de overheid, die ons geld uitgeeft aan projecten die op lange termijn wel nut hebben.

  Het aanleggen van de straat voor uw huis, was wel rendabel. Die heeft u zelf betaald, toen u de bouwgrond voor uw huis kocht, of u betaalt hem, verwerkt in de huur. Waardoor bent u bereid die dure infrastructuur wl te betalen?

  Het verschil tussen dit soort infrastructuur en energie-infrastructuur is dat het nut ervan op heel korte termijn zichtbaar of te begrijpen is.

  Het nut van wind-infrastructuur wordt pas op langere termijn zichtbaar. Dat duurt zolang, totdat U inziet wat er voor nodig is om hier de negatieve gevolgen van klimaatveranderingen te voorkomen ipv gewoon te betalen voor de gevolgen.
  Het is eigenlijk net als op het strand, de golven komen en gaan, maar onvermijdelijk wordt het vloed. Op zulke gewone golfjes kan bijvoorbeeld de Eikenprocessierups een plaag worden en geven we geld uit om dat te bestrijden. Zo zullen er echter meer plagen komen, en we zullen er altijd meteen voor betalen.
  Op ze komt na vloed altijd weer eb.
  Op het strand kun je gemakkelijk een stapje achteruit doen. Bovendien is het heel voorspelbaar. Dat is anders met het klimaat.
  Als het klimaat straks echt warmer is geworden, de zee gestegen, de lage helft van Nederland ondergelopen, onze CO2 uitstoot beteugeld, is het maar de vraag of het ook met het klimaat weer gewoon wordt.
  Gokt u er op om het zo ver te laten komen?

  Meehelpen remmen aan de opwarming
  Dat kan nu al door te willen investeren in windenergieprojecten, en ook andere CO2 uitstoot verminderende projecten.
  Windenergie heeft op dit moment echter het meest voorspelbare effect op de CO2 reductie en is daarom een goede keus om te investeren in de toekomst.

   

  Zet je eigen windmolen op de kaart!
  (er is al een windpark ontwerp bij jouw in de buurt)

  10 van deze guldenlijnen leveren alle benodigde stroom

   

   

  [Windenergie] [Noodzaak] [Landschap] [Guldenlijn] [Stroom] [Tegenstand] [Beleid?] [Interventies] [Geld] [Deze site]

  Tekst en concept van Guldenlijn ©2002, 2006 Henk Daalder