Ontwikkelingen in Brabant
Enkele mogelijke brabantse guldenlijnen

Als het klimaat- broeikaseffect- probleem, u wat te veel wordt:

 • Accepteer windmolens bij u in de buurt.
 • Blijf groene stroom gebruiken

 • Laat mij dit verhaal komen vertellen .....

   

  Er zijn in december 2005 2 leuke ontwikkelingen in het nieuws gekomen. Ieder illustreren ze een onderdeel van het guldenlijnprincipe, dat stemt tevreden.

   

  Een pluim voor de gemeente Kerkrade.
  Zij hebben een project met 2 windmolens mogelijk gemaakt. inwoners van Kerkrade kunnen daarin met voorrang participeren.
  Er zijn 600 participaties van 2625 EUR.
  Wat over blijft wordt eind december verloot ondere andere belangstellenden. www.ecowind.nl


  Bestuurder Onno Hoes, provincie Brabant, kwam in het nieuws met de opmerking dat er meer grote windparken in Brabant moeten komen. Een rijtje van 20 palen is onvoldoende. Het moet ook mooi ontworpen worden.

  Artikel uit De Gelderlander van 02-12-2005

  Brabant: drie molenparken

  Door onze verslaggevers

  LAND VAN CUIJK - In Brabant komen twee of drie grote windmolenparken. Die moeten niet alleen veel energie leveren, maar er ook aantrekkelijk uitzien.

  Het provinciebestuur gaat het komende halfjaar op zoek naar geschikte plaatsen. De turbineparken moeten binnen enkele jaren een feit zijn. Meer kleinschalige initiatieven voor windmolens zijn dan niet langer nodig. Zulke veelal plaatselijke plannen stuiten regelmatig op weerstand, onder meer vanwege horizonvervuiling. "Het blijft nu bij drie molens hier, vijf molens daar", zegt gedeputeerde Hoes.


  "Goede projecten zijn er genoeg, maar je ziet dat gemeenteraden steeds vaker gaan schuiven. We willen nu een extra slag maken door zelf meer te sturen."

  De gedachten gaan uit naar twee of drie plaatsen in Brabant waar turbines in een parkachtige omgeving 'het landschap kunnen verfraaien'. Hoes zegt nog geen plekken voor ogen te hebben. Hij wil de locaties bepalen in overleg met regio's, gemeenten en de Rijksbouwmeester. "We lokken initiatieven uit. Het moet meer worden dan twintig palen op een rijtje. Het moet wel mooi worden", aldus de gedeputeerde.

  De gemeenten Boxmeer en Cuijk laten via hun woordvoerders weten onbekend te zijn met de provinciale plannen voor een aantal grote windmolenparken. Eerder dit jaar hebben beide gemeenten de deur in het slot gegooid wat betreft windmolens op hun grondgebied. Er bleek onvoldoende draagvlak voor.

  Het Brabantse provinciebestuur heeft zich voor het jaar 2010 vastgelegd op 115 megawatt aan windenergie. Het lukt waarschijnlijk net om dat te halen. De grote parken, met turbines die steeds krachtiger worden, zouden nog eens voor 350 megawatt kunnen zorgen.

  Behalve op windmolens wil het provinciebestuur meer inzetten op bio-energie, zoals mestvergisting, hergebruik van reststromen en de productie van biobrandstof. Gedeputeerde Staten willen in 2006 en 2007 een bedrag van 10 miljoen euro uittrekken voor lokale en regionale projecten voor duurzame energie. In Brabant staan momenteel 49 windturbines, die samen 48 megawatt aan energie leveren. Ze zijn allemaal te vinden in het westen van de provincie, op één uitzondering na: vijf molens in het Ecopark in Waalwijk. Projecten in voorbereiding zijn er onder meer langs de A58 bij Oirschot/Oisterwijk (vijf molens), Veghel (drie langs A50), Sint-Oedenrode (vier op Veerse heide), Tilburg (langs A58 ter hoogte van Goirle) en Den Bosch (industrieterrein Treurenburg).

  Zet je eigen windmolen op de kaart!
  (er is al een windpark ontwerp bij jouw in de buurt)

   

   

  [Windenergie] [Noodzaak] [Landschap] [Guldenlijn] [Stroom] [Tegenstand] [Beleid?] [Interventies] [Geld] [Deze site]

  Tekst en concept van Guldenlijn ©2002, 2006 Henk Daalder